In Cogas-gebied wordt nu echt vaart gemaakt. Dat vernamen aanwezigen op de BEON-workshop van afgelopen 28 juni. Cogas verwacht dit jaar al naar 20 miljoen m3 groen gas te gaan. Dan stijgt het daarna nog fors verder. Veel aanvragen zijn in clusterverband. Cogas biedt dan aan om het biogasnet te verzorgen tegen een vaste prijs per jaar. Boeren hebben er dan belang bij zoveel mogelijk te produceren. Ferdinand Borsje (Cogas) legde uit dat Cogas veel geleerd heeft van de ervaring in Noord-Deurningen. Belangrijk is om voldoende biogasproductie te hebben. Het netwerkbedrijf is nu bezig met het ontwerp van een cluster tussen Vriezenveen, Almelo en Tubbergen (Weitemanslanden). Dat is steeds verder gegroeid en zit nu op 18 boeren. Dat zou goed zijn voor bijna 3 miljoen m3 biogas per jaar. Met het ontwerp – voor bijna 25 km biogasleiding – is wel veel geld gemoeid. Dit is een belangrijk aandachtspunt.

Hof van Twente steekt nek uit

In de Hof van Twente krijgt het gemeentelijk energiebedrijf ZUIVER een centrale rol in de ontwikkeling van een biogashub, vertelde Freek Kisman vanuit de Hof. Daarmee kunnen boeren verregaand ontzorgd worden. De vergisters blijven eigendom van de boeren, ZUIVER zorgt voor de inkoop van het gas en het opwaarderen tot groen gas. Cogas wordt verantwoordelijk voor het netwerk.

Dat is anders dan in Oxe, vertelde Rene Cornelissen (CCS, zie foto). Zijn bureau is nauw betrokken bij de totstandkoming van deze hub van vijf boeren. Het netwerk en de vergisters zijn eigendom van een joint-venture van de boeren samen.

Welke vorm van organisatie het beste is, hangt sterk af van de situatie. Dat is ook eerder beschreven in de NOABER Saxion-studie die mede dankzij BEON tot stand is gekomen. Belangrijk is wel dat het goed georganiseerd is en wie verantwoordelijk is vooral als het tegenvalt, benadrukte Willem Dubbelman van het Energiefonds. Dit fonds is betrokken bij de financiering van een aantal hubs. Willem Dubbelman gaf aan ook via de lokale energie initiatief faciliteit van de provincie biogashubs te kunnen helpen.

Presentaties
1. Biogasnetwerken (Cogas)
2. Biogashub Oxe (CCS)
3. Financiering biogashubs (Energiefonds)

De workshop is mede mogelijk gemaakt door het EU-programma BIOZE.