Warmtepompen

Met een warmtepomp kunnen goed geïsoleerde huizen en gebouwen efficiënt worden verwarmd. Met deze elektrische verwarming wordt jouw klimaatimpact meteen een flink stuk kleiner. De meeste huizen in Nederland hebben nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden. In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Maar een goed geïsoleerd huis kun je ook warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 tot 55 graden: de temperatuur die een warmtepomp levert.

Het afgiftesysteem moet dus wel wel voldoende warmte kunnen afgeven om een ruimte goed te kunnen verwarmen. Dat kan als het een groot oppervlak heeft. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook je huidige radiatoren kunnen geschikt zijn of worden gemaakt. Er zijn ook radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperatuur. Een afgiftesysteem dat geschikt is voor lage temperatuur, noemen we lagetemperatuurverwarming (ltv)

 

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water in de badkamer en keuken. Als je ook elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Het systeem haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als een huis of gebouw goed geïsoleerd is. Je combineert een elektrische warmtepomp vaak met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur (lage temperatuur verwarming).

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas. Deze warmtepomp is aan te sluiten op de bestaande of nieuwe cv-ketel. Pluspunten: er is subsidie te verkrijgen voor de hybride warmtepomp én de energierekening daalt. Daardoor zijn de kosten en terugverdientijd van de hybride warmtepomp aantrekkelijk te noemen.

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt. Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zuigt warme binnenlucht af naar buiten, en door roosters en raampjes komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die zo’n warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.

Overzicht leveranciers van warmtepompen:

Inspiratiecentrum Duurzaamheid

In het Inspiratiecentrum Duurzaamheid krijg je een overzicht van oplossingen op het gebied van het verduurzamen van gebouwen – zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw – en helpt bij het ontwikkelen van duurzame maatwerkoplossingen voor opdrachtgevers.

In het vernieuwde Inspiratiecentrum zijn de nieuwste warmtepomptechnieken te zien. Nóg beter rendement, stillere buitenunits, of zelfs volledig fluisterstille binnenopstellingen. Maar ook hoge temperatuurwarmtepompen, ventilatie-units en hybride warmtepompen voor bestaande bouw. Veel producten zijn zelfs werkend opgesteld.

Enpuls en Cogas

Meer informatie over warmtepompen kun je ook vinden op de websites van Enpuls en Cogas.