In 22 blokken op vrachtwagens ging de, in Twente gebouwde, pyrolysefabriek voor winning van olie uit houtafval, deze week naar haar bestemming in Finland. Vanaf de fabriek begon de reis richting de haven in Enschede, om vervolgens met een schip verder naar het noorden af te reizen, zo bericht Tubantia deze week. In Lieksa, een stad aan de grens met Rusland, worden de fabrieksonderdelen vanaf augustus weer in elkaar gezet. „Als een soort superlego”, zegt directeur Gerhard Muggen van BTG-BTL, die de technologie voor de winning van olie uit onder meer houtafval heeft ontwikkeld.

Kopie van Empyro

De fabriek voor Finland is bijna een exacte kopie van Empyro in Hengelo, die al enkele jaren olie levert voor bijvoorbeeld FrieslandCampina in Borculo. Deze operatie heeft voor veel belangstelling gezorgd, ook uit het buitenland. Deze innovatie is ontwikkeld bij BTG, oorspronkelijk een spin-off van de Universiteit Twente.

Zeton in Enschede bouwt de pyrolysefabrieken, waarvoor verder een tiental bedrijven uit deze regio onderdelen leveren. „Voor de Finse fabriek onder andere Broeze uit Nijverdal, Wagenborg, Mosman uit Haaksbergen en ABO uit Ootmarsum. In totaal levert het werk voor zo’n honderd manjaar op”, aldus Muggen.

Lees ook: Geavanceerde scheepvaartdiesel uit pyrolyse