Clusterlid Universiteit Twente, BTG-BTL en OPRA turbines werken gezamenlijk aan de introductie van een groene gasturbine genaamd OP16. Deze gasturbine wordt gestookt op pyrolyse-olie en kan door de productie van zowel elektriciteit als warmte een rendement behalen van rond de 90%. Het persbericht over deze turbine is hieronder te lezen.

Universiteit Twente, BTG-BTL en OPRA Turbines ontwikkelen groene gasturbine

Een rendement tot 90% bij de productie van elektriciteit en warmte uit klimaatneutrale en duurzame pyrolyse-olie gemaakt uit landbouwafval. Dit ligt binnen handbereik door een samenwerking van Universiteit Twente en de Twentse bedrijven OPRA en BTG-BTL, een spinoff bedrijf van de Universiteit Twente. Als antwoord op een toenemende behoefte aan groene energie, ontwikkelen zij specifiek voor de klimaatneutrale pyrolyse-olie een speciale verbrandingskamer voor de zogenoemde ‘OP16 gas turbine’. Hierdoor kan deze turbine elektriciteit en warmte produceren met 100% duurzame pyrolyse-olie als brandstof.

Tot 90% rendement uit duurzame energie
De ‘groene turbine’ drijft straks een generator aan waardoor in feite een kleine energiecentrale ontstaat die dichtbij de afnemers energie aanlevert. Naast elektriciteit levert zo’n ‘kleine centrale’ ook veel warmte. En doordat hij straks dichtbij kantoren en huizen staat, kan die warmte in de uitlaatgassen zonder veel energieverlies, en dus met hoog rendement, haar weg vinden naar industriële projecten, kantoren of zelfs complete stadswijken. De opgewekte elektriciteit is voor lokaal gebruik of leverbaar aan het elektriciteitsnet. Door op deze manier zowel de elektriciteit als de warmte van de generatorset te benutten, neemt het totale rendement toe tot wel 90%.

De OP16 gasturbine van het Hengelose bedrijf OPRA is een industriële, radiale turbine met de hoogste efficiëntie in de 2 Megawatt power range. Eventueel kunnen OP16 units effectief gecombineerd worden tot energiecentrales van 1.5 tot 10 MWe. Het bedrijf BTG-BTL uit Enschede zal de benodigde pyrolyse-olie in grote hoeveelheden gaan aanleveren vanuit zijn nog te bouwen pyrolyse installatie in Hengelo.

Klimaatneutrale olie
De Universiteit Twente kwam al vaker in het nieuws met pyrolyse-olie; dit is een nieuwe praktische toepassing ervan. De groene olie wordt gewonnen uit bos- en landbouwafval. Deze biomassa wordt via een speciaal proces en onder verhitting tot 500 graden Celsius ‘gekraakt’ tot kleinere moleculen die de olie vormen; de biomassa wordt vloeibaar gemaakt. Doordat de olie klimaatneutraal is, is de energie die eruit voortkomt dat ook. De generatorsets die op de klimaatneutrale brandstof draaien zullen na de eerste tests het komende jaar worden doorontwikkeld en daarna beschikbaar komen voor de energiemarkt.

BE2.O
Dit nieuwe project is onderdeel van het BE2.O-programma, gefinancierd door de provincie Overijssel met een eerste subsidie van 2,5 miljoen Euro. Dit gezamenlijke programma van de provincie Overijssel, de Universiteit Twente en regionale bedrijven heeft als doel de toepassing van bio-energie te verruimen. De nadruk ligt op het versnellen van innovaties, zowel op technisch als sociaal-economisch gebied.