Maar pittig wordt het halen van de ambitie wel. De condities zijn niet optimaal voor elke vorm van duurzame energie. De SDE+ regeling is vaak niet ruim genoeg. Ontwikkelingstrajecten zijn lang. Neuzen staan nog niet dezelfde kant op. Van het laatste viel overigens weinig te merken op de Programmabrede bijeenkomst op 29 juni in Zwolle over het Nieuwe Energieprogramma Overijssel. Bedrijfsleven en milieupartijen stonden gebroederlijk naast elkaar.

Gemeenten spannen zich in Overijssel enorm in, zo was Jan Peters opgevallen. Hij zit in de directie van Enexis en het netwerkbedrijf zet zich sterk in om nieuwe energie mogelijk te maken. Hij genoot van de goede en constructieve sfeer op de avond. Dat is beter dan in menig andere provincie. Zo’n honderd mensen kregen het verslag te horen van de thematrekkers en konden laten weten hoe het nog beter kan en waar verbindingen vallen te leggen. Op de website kan het nog. Het programma wordt verder op papier gezet in het najaar. Maar in feite werkt het al, zo was te merken.

Hieronder het plaatje dat te zien was in de themagroep voor Duurzame Opwekking. Nog een concept. En een stevige uitdaging.