Honderd miljoen euro voor productie duurzame, groene olie

Enschede, 2 april 2019 – Finland gaat in stappen honderd miljoen euro investeren in een nieuwe Nederlandse technologie waarmee olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval. De Nederlandse innovatie is ontwikkeld door een succesvolle spin-off van de Universiteit Twente en wordt toegepast bij Scandinavische houtzagerijen, waar de afvalstroom zaagsel gebruikt wordt.

Het gaat in eerste instantie om de aanschaf van één fabriek, een order van 25 miljoen euro, maar de klant heeft al aangegeven er nog drie te willen, waardoor de totale order uitkomt op 100 miljoen euro. Opmerkelijk is dat de prefab-fabrieken gebouwd worden in Nederland, maar in Finland ter plaatse in elkaar worden gezet. De bouw van één fabriek in Scandinavië is goed voor 100 fulltime banen in Nederland.

Het project wordt uitgevoerd door TechnipFMC’s hoofdkantoor in Zoetermeer. Deze onderneming is beursgenoteerd aan de NYSE in New York en de beurs in Parijs. De technologie, die oorspronkelijk werd ontwikkeld door de Universiteit Twente, wordt geleverd door de Enschedese onderneming BTG-BTL. Plaatsgenoot Zeton tekent voor de fabricage van de kern-unit voor de fabriek.

CO2-besparing

De pyrolyse-technologie van BTG-BTL, mede ontwikkeld met financiële steun van het Topsectoren Programma van het ministerie van Economische Zaken, wordt momenteel al met succes toegepast in de Hengelose fabriek Empyro. Hier wordt uit houtresten olie gemaakt voor de energievoorziening van de fabriek van FrieslandCampina in het Achterhoekse Borculo. De CO2-besparing die daar wordt bereikt is 24.000 ton per jaar en er wordt jaarlijks tien miljoen m3 aardgas bespaard. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 8000 huishoudens.

De onderneming in Finland, gerund door Green Fuel Nordic Oy, zal 20 miljoen liter olie per jaar produceren. Deze olie zal worden gebruikt door diverse fabrieken in Finland en Nederland. De pyrolyse-fabriek komt te staan naast een houtzagerij in Lieksa, ongeveer zes uur rijden ten noorden van Helsinki. Het restafval van de zagerij (het zaagsel) wordt gebruikt als grondstof voor de olie. De bij het proces geproduceerde stoom wordt duurzaam gebruikt in het eigen proces. De verwachte opening van de pyrolyse-fabriek is in 2020.

Olie in een paar seconden

BTG-BTL biedt een techniek aan waarbij door middel van pyrolyse uit natuurlijk restafval een hernieuwbare ruwe olie kan worden gegenereerd. Bij pyrolyse worden grondstoffen, zoals zaagsel of bermgras, zonder zuurstof verhit tot ongeveer 500 graden Celsius, waardoor ruwe bio-olie ontstaat. Dit proces duurt met deze techniek een paar seconden, waar de natuur daar enkele miljoenen jaren voor nodig heeft.
De geproduceerde olie kan op allerlei manieren verwerkt worden, onder andere in de industrie voor de vervanging van aardgas of stookolie, maar het kan na bewerking ook gebruikt worden als transportbrandstof in auto’s, vliegtuigen en schepen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van restafval hoeven er geen extra bomen gekapt te worden of landbouwgrond te worden geofferd voor het verbouwen van de grondstoffen.

Non fossil, non food

“We kunnen oprecht stellen dat het gaat om ‘non fossil, non food’-olie”, vertelt Gerhard Muggen, managing director bij BTG-BTL. “Onze olie is een goed alternatief voor fossiele olie en gaat ook niet ten koste van landbouwgrond of bossen. Het is echt een duurzame vorm van energie. Het contract met Green Fuel Nordic Oy is een belangrijke stap in de internationale uitrol van onze technologie en is het bewijs dat klanten geloven in de potentie van pyrolyse als hernieuwbare oliebron. Het is fantastisch dat een land als Finland, waar ze heel ver zijn op het gebied van duurzaamheid, voor onze Nederlandse techniek kiest.”

Muggen voorziet een grote toename in vraag naar pyrolyse-olie. “De afgelopen jaren heeft zich een soort race afgespeeld tussen verschillende soorten geavanceerde biobrandstoffen. Pyrolyse olie is hier uitgekomen als een van de meest aantrekkelijke routes. Ik verwacht dat er binnenkort meer bestellingen volgen uit andere landen en dat daar ook grote oliemaatschappijen tussen zullen zitten.”

Meer werkgelegenheid

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat reageert positief op de aangekondigde samenwerking: “Dit contract laat zien dat energietransitie veel werkgelegenheid oplevert voor zowel de mensen in Lieksa als Enschede. Verder is deze overeenkomst een andere belangrijke stap richting een meer duurzame raffinaderij-sector. Ik moedig ondernemingen aan om het aandeel herbruikbare grondstoffen in hun energieconsumptie te vergroten. Dat is waarom het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) BioBased Economy, onderdeel van de Topsector Energie, betrokken is bij de voorbereiding en realisatie van deze techniek. De samenwerking tussen TechnipFMC, BTG-BTL en Green Fuel Nordic Oy zal er voor zorgen dat deze veelbelovende techniek verder ontwikkeld zal worden op een internationale schaal.”