Duurzaam Hoonhorst ontwikkelt twee aansprekende bioenergieinitiatieven. De dorpskern wordt straks verwarmd met houtsnippers en mest wordt straks op duurzame wijze ingezet voor energie- en nutrientenwinning.

Duurzaam Hoonhorst is een initiatief van enkele zeer enthousiaste vrijwilligers uit het dorp Hoonhorst (gemeente Dalfsen). Het dorp ontving in november de prijs voor meest aansprekende project op het gebied van duurzaamheid in Overijssel. Op woensdag 8 december gaven twee vertegenwoordigers – Evert Jan Hof en Timo Veen – een presentatie voor het Bioenergiecluster.

Timo Veen vertelt over het onstaan van het initiatief en over de algemene plannen van Duurzaam Hoonhorst waarin sociale, economische en ecologische aspecten centraal staan. Enkele van de initiatieven van Duurzaam Hoonhorst zijn bijvoorbeeld het terugbrengen van de wijkzuster (eerste lijn zorg), het inrichten van een materieel-o-theek en het ontwikkelen van acht werkplekken waar inwoners gezamenlijk thuis kunnen werken op een centrale locatie.

Het tweede deel van de presentatie ging over de bio-energie initiatieven van Duurzaam Hoonhorst. In wisselwerking met het aanwezige publiek werd er gesproken over een houtgestookte ketel die in het centrum van het dorp verschillende gebouwen van warmte en elektriciteit moet gaan voorzien.Ook werd er kennis uitgewisseld over de opvang van warmte uit compostering en de mogelijkheden voor het vergisten van mest.

De middag werd afgesloten met een borrel, waarin geconcludeerd werd dat met de vergaarde kennis Hoonhorst weer een stapje dichterbij een duurzame toekomst is!

Voor meer informatie over Hoonhorst: http://duurzaamhoonhorst.blogspot.com/ en Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=oD3mzgbz_wU