Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4.300 hectare groot. Twickel wil het landgoed duurzaam in stand te houden voor toekomstige generaties en zet daarom in op energie besparen en het slim opwekken van nieuwe energie.

Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap.  De rentmeesters van het landschap hebben één groot doel: het doorgeven van het landschap aan toekomstige generaties: ‘Als we dit hier zo willen bewaren voor de generaties na ons, dan zaak om nu aan de slag te zijn met energie besparen en slim opwekken van nieuwe energie.’

Houtgestookte ketel

Vanaf december 2012 is de houtgestookte ketel op Landgoed Twickel in gebruik genomen. Het hout dat gebruikt wordt, komt van het landgoed. Met de warmte wordt het kasteel verwarmd en enkele naburige gebouwen. Ook werkt het landgoed aan de verduurzaming van haar pachtboerderijen met slimme isolatie en warmtepompen waarbij met buizen net onder de grond warmte wordt onttrokken aan de bodem voor ruimteverwarming.

Circulair Twickel

Constant is het Landgoed op zoek naar oplossingen voor energiereductie en -opwekking. Zoals het voorzien van de staldaken met zonnepanelen en het gebruik van de restwarmte die ontstaat bij de boeren bij het koelen van de melk voor de warmtevoorziening van eigen gebruik. Dit, en nog meer initiatieven, maakt dat Twickel op circulaire wijze kijkt naar hun hele onderhoud, energie opwekking en maatschappij-inclusiviteit.