Al eerdere berichtte het cluster over de bouw van de biomassacentrale in Marum. Ook de TC Tubantia besteedde aandacht aan dit project in haar editie van zaterdag 14 april 2012. Hieronder kunt u het gehele bericht lezen.

Enschedese firma’s samen in duurzaam biomassaproject

Twente is een hotspot voor bio-energie geworden. Bedrijven als HoSt, BTG en Tri-O-Gen ontwikkelen regelmatig innovaties om biologisch materiaal om te zetten in warmte, gas of stroom. Twee Enschede bedrijven, Bio Forte en Tubro, hebben elkaar nu gevonden in de bouw van een duurzaam warmtenet uit biomassa.

In het Groningse Marum gaan houtsnippers voortaan niet meer de compostberg op, maar worden ze verstookt om er het plaatselijke zwembad, sportcomplex en verzorgingstehuis mee te verwarmen. De ketel wordt geleverd door Tubro uit Enschede en vanaf mei gaat stadsgenoot Bio Forte de biomassacentrale zelf exploiteren.

De 1 miljoen kostende centrale zal 1800 kuub hout per jaar verstoken, waarmee 220.000 kuub aardgas bespaard wordt. “En daarmee draagt het flink bij aan de reductie van CO2-uitstoot”, zegt René Nijboer van Tubro Verbrandingstechniek. “Weliswaar komt er bij de verbranding van hout ook koolstofdioxide vrij, maar dat is CO2 dat kort daarvoor door de bomen uit de lucht is opgenomen. Bij aardgaswinning gaat het om extra CO2 dat anders in de bodem opgeslagen zou zijn gebleven”.

Tubro heeft al ruim 35 jaar ervaring in verbrandingsketels. Het bedrijf met zeven werknemers levert warmteketels, veelal van Oostenrijkse makelij, aan timmerfabrieken, pluimveebedrijven en kwekerijen. Zelf voegt Tubro daar engineering aan toe, evenals plaatbewerking, installatie en service. Steeds vaker worden die ketels gestookt met biomassa, zoals houtsnippers, bermafval en ‘pellets’, korrels van geperst zaagsel.

Door het verbranden van dat biomateriaal (tot temperaturen van 950 graden) ontstaat rookgas. Dat gas warmt vervolgens in een warmtewisselaar water op tot 90 graden. Het water wordt via leidingen naar de 4 afnemers getransporteerd. Het rookgas wordt, na zuivering door roet- en rookgasfilters, op zo’n 180 graden naar buiten afgevoerd. De aanvoer van houtsnippers komt in Marum uit de directe omgeving door de snoei van houtsingels. Mocht die aanvoer in de piektijden (bij strenge vorst) onvoldoende zijn, of is er een storing of onderhoud, dan zorgt een warmwaterketel voor een extra buffer en kunnen backup-aardgasketels worden ingezet. De uiteindelijke warmte is niet veel goedkoper dan aardgas, maar door de stijgende prijzen van gas, diesel en propaan wordt biomassaverbranding volgens Nijboer wel steeds interessanter als vervangende brandstof.

Bron: TC Tubantia, zaterdag 14 april 2012