Voor Empyro zit het eerste en spannenste jaar erop. Het is meer dan 12 maanden geleden dat de fabriek werd opgestart. Wel vijftig kleine zaken die bijgesteld moesten worden sinds mei vorig jaar. En een grote. Dat was de zandcirculatie. Maar de fabriek heeft nu 3,5 miljoen liter olie geproduceerd. Ze draait nu volop 24 uur per dag en 7 dagen per week. Een formidabele prestatie op wereldschaal. Pyrolyse hoort nu tot de verzameling van bewezen technologieën.

Gerhard Muggen is er trots op. Hij kan zich ook kwaad maken op alle discussies over bio-energie: “We moeten veel meer doen met wat we nu al kunnen. Met de bestaande technieken. We moeten niet steeds wachten op wat er misschien later wel mogelijk wordt. Daarmee wordt kostbare tijd verloren. Nederland staat al ver achter. We hebben een grote mond als het om duurzaamheid gaat, maar presteren Europees volstrekt onvoldoende.”

Op de BEON bijeenkomst van 15 juni gaf hij een uitgebreid overzicht van de stand van zaken en de verdere vooruitzichten. Deze liggen vooral bij bedrijven als Friesland Campina waar biomassa lastig is om lokaal te verwerken in haar huidige vorm. En voor de productie van nieuwe chemische materialen in de toekomst. Ook ziet hij nu al goede toepassing in turbines voor gecombineerde WKK. Maar dan zal er nog wel gedaan moeten worden aan de SDE+ regeling.

Aan de energiebalans zal het niet liggen, die is prima.