Hoe komen we af van gas als energiebron? Daar ging het om tijdens de themadag ‘gasloos’, een initiatief van de Duurzame Huizenroute. Daan Hartgers (67) en zijn vrouw stelden hun duurzame huis in Den Ham open voor belangstellenden.

Daan Hartgers en zijn vrouw lieten vier jaar geleden een huis bouwen en stelden een belangrijke eis: de woning moest zo duurzaam mogelijk worden.

Dat is gelukt. Er is een warmtepomp in plaats van een cv-ketel, het heeft een groen dak en er liggen zonnepanelen op de schuur. Hartgers woont nu bijna energieneutraal.

,,Mensen willen wel, maar ze weten vaak niet hoe. Je kunt bijvoorbeeld wel zo’n warmtepomp aanschaffen, maar als je huis niet goed geïsoleerd is, dan heb je daar niets aan.”

Niet alleen het gebrek aan kennis speelt een rol. De kosten vormen voor mensen vaak een drempel om over te schakelen op een duurzame woning.

Ook al is er steeds meer interesse, Nederland loop op het gebied van duurzaamheid nog steeds ontzettend achter, vindt Hartgers. ,,Zo’n warmtepomp? Hier is het bijzonder, maar in Canada of in Scandinavische landen wordt bijna elk huis op die manier verwarmd. Wij zitten hier zo vast aan die fossiele brandstoffen.”

Hartgers hoopt dat het nieuwe kabinet zorgt dat duurzaamheid op de kaart komt te staan.

 

Zo kunt u gasloos wonen

Het aantal woning dat niet is aangesloten op het gasnet groeit. Een paar tips die het verschil maken.

DE WARMTEPOMP Deze is voor veel ‘gasloze’ woningen essentieel om het huis op een aangename temperatuur te houden. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater.

ISOLATIE Voor elke woning, maar zeker voor woningen die niet worden verwarmd met centrale verwarming, is goede isolatie essentieel. Daardoor blijft de kostbare warmte binnen.

PELLETKACHEL De verbranding van pellets (samengeperste houtresten) is CO2-neutraal en rookvrij. Het is een alternatief voor een gashaard of voor de cv. Nieuw is de infraroodverwarming, die werkt op elektriciteit.

DE ZONNEBOILER De manier om lekker te douchen zonder cv-ketel. Deze boiler verwarmt het water met behulp van zonne-energie. Doorgaans is het nodig om deze te combineren met een elektrische boiler. Ook een warmtepomp van gebruikt worden om kraanwater te verwarmen.

ELEKTRISCH KOKEN Een gasfornuis is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. Keramische of elektrische kookplaten zijn betrouwbare vervangers. Maar om de elektriciteitsrekening laat te houden, is het verstandig te investeren in zonne- en windenergie. Dat kan met zonnepanelen op het dak. Of koop een aandeel in een windmolen.

SUBSIDIE Wie investeert in duurzame energiebronnen staat er niet alleen voor. De overheid helpt door middel van subsidies. Zo is er in 2017 90 miljoen euro beschikbaar aan investeringssubsidies. Particulieren investeren op dit moment het liefst in warmtepompen.

MINPUNTEN geen gezellige gashaard meer. De zekerheid van centrale verwarming ontbreekt. Boilers, pompen en panelen kunnen veel ruimte in beslag nemen.

 

 ©tubantia