Het Edese bedrijf Bio-Energie De Vallei gaat een tweede ketel bouwen en het leidingnetwerk uitbreiden. Met de tweede centrale erbij kunnen medio 2016 8.000 woningen, bedrijven, scholen en kerken in Ede van duurzame warmte worden voorzien. Het Innovatiefonds IEG verstrekt daartoe een belangrijke lening. Zowel KARA als BTG zijn nauw betrokken bij de realisatie.

De bio-energiecentrale zorgt voor een forse CO2-reductie. Met de huidige centrale wordt al 7.000 ton CO2 per jaar bespaard. De tweede ketel voegt daar 5.000 ton aan toe. Het totale project moet zorgen voor een jaarlijkse besparing van 2% van de volledige CO2-emissie van de gemeente Ede. De nieuwe ketel is naar verwachting over een jaar operationeel.

De financier is blij betrokken te zijn bij het project. “Bio-Energie De Vallei is een icoon in onze portefeuille en een van de meest succesvolle duurzame energieprojecten van Gelderland. Het is niet voor niets dat bedrijven en politici uit het hele land naar Ede komen om zich te laten informeren”, zegt directeur Marius Prins van Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost). “De ondernemers van Bio-Energie De Vallei hebben de eerste centrale geheel binnen budget en binnen de tijdsplanning succesvol gerealiseerd. En voor de start van de bouw van de tweede ketel hebben ze niet alleen een solide plan, maar zijn ook de meeste contracten voor de afname van het warme water al getekend.” 

Levering

Bio-Energie De Vallei levert nu al warm water aan duizenden woningen en een zwembad. In de tweede fase wordt het aantal woningen uitgebreid tot 8.000. “Met de nieuwe ketel gaan we voor het eerst ook warm water leveren aan bedrijven”, vertelt directeur Valentijn Kleijnen van Bio-Energie De Vallei. “Ook hebben we de mogelijkheid met deze ketel stoom te produceren voor bedrijven uit de procestechniek. En gaan we zelf de elektriciteit opwekken voor de pompen die het warme water moeten transporteren, zodat het hele proces volledig duurzaam is.”

Ambitie

De ambitie van het Edese duo reikt verder dan de tweede ketel. Bio-energie De Vallei heeft een gefaseerde visie van zes fases ontwikkeld om door middel van het warmtenet (smartgrid) de duurzame bijdrage te vergroten naar circa 33% van het totale, stedelijke CO2-emissie besparingsplan.

Jemy Pauwels, sectormanager Cleantech & Energy van PPM Oost, constateert dat het project naadloos aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen die de provincie Gelderland zichzelf heeft opgelegd. Pauwels: “Met de toekomstplannen kan Bio-Energie De Vallei een belangrijke rol spelen om de duurzaamheidsdoelstellingen in de regio te behalen. Mede vanwege dat toekomstperspectief hebben we opnieuw geïnvesteerd. Die plannen, waarvoor grote investeerders worden gezocht die voor een langere termijn mee kunnen, moeten het een echte boost geven.”