Het agrarische bedrijf Rozendaals Rosés uit Putten had alles al klaarliggen voor een vergistinginstallatie: de vergunningen waren rond, subsidie was toegezegd en er waren afspraken met leveranciers en afnemers. Het rondkrijgen van de financiering was echter een probleem – banken stellen in de huidige tijd hoge eisen aan de financiering van bio-energieprojecten.

De oplossing werd gevonden in het energiebedrijf Eneco. Samen met Eneco werd het bedrijf Rodeco Putten VOF opgericht waarin beide bedrijven een 50/50 samenwerking zijn aangegaan met elk eigen taken. Groot voordeel van deze samenwerking is dat expertise gebundeld wordt en een sterke (financiële) partner ervoor kan zorgen dat bio-energieprojecten alsnog van de grond komen.

De vergistinginstallatie van Rodeco Putten VOF vergist mest van 1.000 rosékalveren en maakt daarnaast gebruik van cosubstraten (natuurgras, energiemaïs en restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie). Het biogas wordt op locatie omgezet in elektriciteit en warmte voor de eigen installatie. Daarnaast is er een 3,5 kilometer lange biogasleiding aangelegd naar het Bosbad Putten. Zij gebruiken het biogas voor het verwarmen van de zwembaden.

Download hier de factsheet over dit project.